Във връзка с епидемичната обстановка и риска от разпространение на инфекцията, работодателят може да предвиди ефективни мерки за превенция. Тези мерки касаят както опазване на здравето на работещите в предприятието, така и на други лица – посетители, клиенти, стажанти и т.н.
За осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) работодателят има задължение да направи оценка на риска на работното място в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 11 май 1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска (Наредба № 5). На основата на оценката на риска работодателят планира и прилага подходящи мерки за предотвратяване на риска, а когато това не е възможно, осигурява защита на работниците и служителите и на всички останали лица, които по друг повод се намират в или в близост до мястото, където има риск (чл. 5, ал. 1, т. 1 от Наредба № 5).
В Наредба № 5 са регламентирани:
Следва да се има предвид, че извършването на оценка на риска по ЗБУТ е задължение на работодателя, като няма значение големината на предприятието. Оценката на риска е основата, върху която следва да се изгражда цялостната политика на предприятието по отношение на ЗБУТ, като на база идентифицираните рискове е задължително да се приеме програма с мерки за тяхното предотвратяване или намаляване и ограничаване.
При извънредна епидемична обстановка работодателите следва да преразгледат оценката на риска и да преценят дали е необходима актуализацията ѝ по отношение на риска от заразяване със SARS-COV-2. Това следва да се напри след провеждането на консултации с комитетите/групите по условия на труд, службите по трудова медицина и представителите на работниците и служителите.
С оглед на извънредната епидемична обстановка е добре да се обмисли провеждането на тези консултации да е изцяло чрез използване на телекомуникационните технологии.
Оценяването на риска по БЗР във връзка с епидемичната обстановка следва да обхване най-малко следното:
Важно е при актуализацията на оценката риска да се отчетат и всички промени в работния процес и всички рискове. В настоящата обстановка е ключово да се обмислят рисковете, засягащи психичното здраве на работниците, така че да се намали до поносими нива натоварването, стреса и страха от заразяване.
Като източник на информация при оценката, задължително се ползва и актуална информация от публичните органи относно разпространението на COVID-19 в съответния район, както и данни от актуални анализи на заболеваемостта на работниците и служителите. Полезни източници на информация са:
В зависимост от резултатите от оценката риска, работодателите следва да определят мерки за намаляване на риска от заразяване със SARS-COV-2. Тези мерки следва да бъдат заложени в план, който позволява контрол и оценка на тяхната ефективност.
Изцяло за сметка на работодателя са всички разходи, свързани с осигуряването на ЗБУТ. Той няма право да задължава работниците да правят разходи за изпълнението на мерките, включени в плана, както и да удържа от техните заплати вече извършените разходи.
При изработването на план се прилага принципът за йерархия на мерките за контрол. На първо място мерките за контрол следва да елиминират риска, а ако това не е възможно, той да се намали или ограничи. В тази връзка може да прочете повече за това как да намалите риска от заразяване с COVID на работа и да подсигурите дейността на предприятието в предишната ни статия.