zdravoslovno rabotno myasto

Здравословно работно място – 10 ползи за вашия бизнес

Какво определя едно работно място за здравословно и какви са ползите за вашия бизнес, ако направите подобрения в начина, по който го ръководите.

Ако обмисляте идеи и начини, чрез които да помогнете за подобряване на здравословното състояние на служителите си, може да създадете програма, коята да бъде част от корпоративната ви култура. Този тип дейности спомагат за подобряването на здравето и продуктивността на екипите ви, повишават морала им и укрепват отборния дух. 

Ако се запознаете по-подробно с многобройните ползи от програмите за здравословно работно място, ще можете да определите дали разработването на такава е правилното решение за вашата компания.

Какво е програма за здравословно работно място?

Това е всякакъв вид организирана дейност на работното място, насочена към подобряване и подкрепа на физическото и психическо здраве на служителите. В програмата могат да бъдат включени дейности като:

  • Обучения за управление на стреса
  • Техники за спиране на пушенето
  • Тренировъчни режими
  • Състезания за отслабване
  • Измервания на здравословното състояния

Ползи от създаване на здравословно работно място

Има много ползи за компаниите, които подкрепят и насърчават здравето на служителите си. Споделями ви 10те най-съществени, които благоприятстват както фирмите, така и техните екипи.

1.Създава здравословни навици

Целта на всяка програма за изграждане на здравословно работно място е постигане на промяна и подобряване на навиците на служителите. Тя има силата да оказва положително влияние не само върху състоянието на хората в рамките на офиса, но и извън него. 

Изследвания показват, че този тип дейности могат да насърчат служителите да пушат по-малко, да консумират по-здравословна храна, да се движат повече и да контролират стреса по-ефективно. Нещо повече, подобни програми доказано помагат за облекчаване и справяне със симптомите на депресия, подобрявайки цялостното състояние на хората.

2.Подобрява здравето на служителите

Като помагате на служителите ви да развият здравословни навици, намалявате риска от възникване на здравословни проблеми, които могат да доведат до хронични заболявания. Програмите за по-добро здраве насърчават консумацията на здравословни храни и стимулират движението, помагайки на хората да се чувстват по-енергични и щастливи през работните дни.

Такива практики оказват положително въздействие и върху психичното здраве на екипите ви. Много компании стимулират служителите си да се хранят здравословно и осигуряват храна с висока хранителна стойност, за да насърчат това поведение. Изследвания показват, че консумирането на храна, богата на нутриенти не само осигурява постоянни нива на енергия, но и пряко влияе върху психическото състояние на хората и може да намали чувството на тревожност и депресия.

3.Увеличава производителността

Изследвания показват, че служителите, които са по-здрави, обикновено са по-продуктивни на работното място, защото са по-отпочинали, имат повече енергия и са по-мотивирани да изпълнят дадена задача по възможно най-добрия начин. Участието в подобни програми, запазва фокуса върху поддържането на здравословни навици, като физическа активност например, което от своя страна подобрява съня и повишава производителността.

4.Подобрява ангажираността на служителите

Когато компаниите създават култура, насочена към здравословния начин на живот, това обикновено обединява служителите. Предизвикателства за отслабване, групи за тренировки и други подобни активности допринасят за това хората да се чувстват по-свързани с компанията, за която работят, и с колегите си. Тези дейности помагат да се засили взаимоотношението между служителите и техните ръководители и могат да увеличат вероятността служител да остане в компанията за по-дълъг период от време.

5.Подобрява морала

Поддържането на здравословна работна среда може да помогне за подобряване на морала на целия екип, тъй като у служителите се създава усещане за удовлетвореност. По-голяма част от хората са обединени от една обща цел, а това от своя страна може да ги накара да се почувстват по-ценени от работодателя си и съответно подкрепени от своите колеги.

Също така програмите с такава цел добавят разнообразие в работния ден. Образователни дейности в тази насока, както и здравословни практики и занимания учат служителите нови неща и добавят забавен елемент в работната среда. Участниците в подобни програми са по-склонни да подобрят своето здраве и цялостно състояние, иманно поради факта, че са обединени и правят нещо полезно заедно.

6.Намалява нивата на стрес

Въпреки че стресът на работното място е неизбежен, програмите за здравословен начин на живот могат да помогнат за неговото трайно намаляване. Всеизвестно е, че хроничния дългосрочен стрес влияе върху продуктивността и понякога води до болестни състояния. Чрез създаване на програма за здраве, насочена към намаляване на стреса на работното място, можете да подобрите ефективността на екипа си и да задържате служителите си по-дълго време.

7.Стимулира присъствието

Повишаването на здравето на екипа ви и минимизирането на стреса, могат да увеличат общото удовлетворение от работата. Когато служителите се чувстват здрави и моралът е добър, те са по-мотивирани да дойдат на работа и да изпълняват задълженията си, което от своя трана подобрява цялостното присъствие на екипа.

8.Намалява разходите

Програмите за здравословен начин на живот могат да окажат положително влияние върху разходите на компанията. Като подобрите здравето на служителите си, те ще боледуват по-малко, което пък означава по-малко отсъствия от работа, поради болест. Това ще минимизира риска от неспазване на срокове за изпълнение на задачи и проекти и генерално би спестило разходи за здравеопазване и допълнително осигуряване. За служителите, разбира се, отсъствието по болест не е оптимално, а ако такова не се налага, то те биха спестили от разходи за лечение.

9.Подобрява работата в екип

Когато служителите работят добре като част от екип, те са по-продуктивни, а качеството на тяхната работа също се подобрява. Стават по-креативни, тъй като съвместната им работа обикновено довежда до по-добро сътрудничество и разработване на по-иновативни идеи. 

Като участват заедно в програма за подобряване на здравето, служителите могат да засилят взаимоотношенията помежду си, да се вдъхновяват един друг и да помагат взаимно в постигането на своите цели. Участието в дейности извън работното място също помага за създаването на сплотеност в екипа, което допълнително подобрява и комуникацията между хората.

10.Привлича нови таланти

Освен заплатата, потенциалните служители са заинтересовани да разберат и какви други предимства може да предложи дадена компания. Изследвания показват, че много кандидати за работа включват програмите за здравословни практики в списъка с предимства, намирайки ги за изключително важни. Примери за такива програми са:

  • Профилактични здравни прегледи
  • Месечни карти за фитнес или спортни клубове
  • Осигуряване на здравословно обедно меню
  • Състезания за спортни постижения

Като включите практики за създаване на здравословно работно място, увеличавате шанса си да привличате по-талантливи кандидати. Програмите за здраве са добър начин за засилване на чувството на лоялност сред служителите и спомагат за подобряване на дългосрочното задържане на персонала.

ehr-demo

Още полезни статии:

5 начина да подпомогнете емоционалното и физическото здраве на служителите си

Какво е корпоративна култура и защо е важна за бизнеса

Какво искат служителте от работодателите си днес