5 начина да подпомогнете емоционалното и физическото здраве на служителите си

Как можете да подпомогнете емоционалното и физическо здраве на служителите си, за да подобрите представянето им и да се уверите, че се чувстват добре на работното място?

След близо 3 години живот в условията на пандемия, голяма част от работещата част от населението усети силно влияние върху емоционалното си и физическо здраве. Според проучване на EU-OSHA (European Agency for Safety and Health at Work) 44% от служителите споделят, че стресът на работа се е увеличил след пандемията. Пет от десет души споделят, че усещат огромно напрежение, поради притискащи срокове или претоварване, а за 30% от служителите, стресът е причинил поне един здравословен проблем (обща умора, главоболие, напрежение в очите, мускулни болки) или е влошил състоянието им.

Подобрете здравните придобивки

Ключът към подобряването на здравето на служителите ви е в това да им дадете възможност и средства, чрез които да получат грижата, от която имат нужда. Повишаването на цените на здравните услуги, в комбинация с инфлацията в момента, прави непосилно за голяма част от хората да заделят пари да се грижат за здравето си своевременно. Това от своя страна задълбочава проблемите с физическото им и емоционално състояние.

специалисти, ментално здраве

Днес по данни на Световната здравна организация почти 1 милиард души в световен мащаб страдат от ментални проблеми. Това със сигурност не е нещо, което може да бъде игнорирано от работодателите и дори наблюдаваме, че все по-голяма част от тях – 65%, поставят здравето и благосъстоянието на служителите си на преден план в стратегията си за управление на човешките ресурси.

Освен допълнително здравно осигуряване и застраховки, съществуват други рентабилни методи, които могат да подпомогнат цялостното състояние на служителите ви. Например:

  • Предлагайте по-гъвкав работен график, за да подобрите баланса между личния живот и работата
  • Посвещавайте дни на менталното здраве и организирайте обучения, свързани с темата
  • Въведете програми за здравословно работно място
  • Насърчете създаването на практики, водени от служители, които имат желание да споделят лични истории за ментално и физическо здраве. По този начин ще създадете общество и ще окуражите споделянето между служители
  • Осигурете им абонамент за приложения за медитация и спорт

Ако добавите такива или други подобни инициативи към придобивките на служителите си, със сигурност можете да направите значителна разлика за тяхното емоционално и физическо здраве и да им предоставите подкрепата, от която се нуждаят.

Направете проучване сред служителите си

Най-добрият начин да разберете как се чувстват служителите ви е като ги попитате. Важно е да се уверите, че хората се чувстват удобно да споделят открито и честно емоциите си. Анонимните проучвания са изключително подходящ начин да предоставите една такава възможност, в която хората уверено да споделят притесненията си, без страх, че ще бъдат неразбрани или освободени от работа.

Според проучване на APA (Американската психиатрична асоциация) над 88% от работещите хора днес, в някакъв момент от работата си са страдали от Синдрома на професионалното изчерпване, още познат като burnout. По-обезпокоителното е, че 40% от служителите смятат, че успехът е неразривно свързан с професионалното прегряване.

Ако вие като работодател, давате възможност на служителите си да споделят как се чувстват, какво очакват от работното си място и какво е необходимо, за да успеят професионално, можете да получите нужната информация и да предоставите помощта, от която хората ви се нуждаят.

Обучете мениджърите си

За да окажете подкрепа на служителите си по отношение на емоционалното им здраве, се уверете, че мениджърите в компанията ви имат нужните умения, за да идентифицират състояния и предпоставки, както и да адресират проблеми, в случай, че такива са възникнали. Обучения в тази насока ще помогнат на мениджърите да реагират по правилния начин и в точните моменти.

Според проучване, проведено от Modern Health and Forrester Consulting, 70% от хората на управленски позиции смятат, че осигуряват позитивна работна среда, както и добър баланс между работата и личния живот и окуражават ползването на отпуск. Интересно обаче е, че служителите под тях имат друго мнение. Едва 53% се чувстват окуражавани да си вземат отпуск, а 46% усещат подкрепа да почиват поради ментални причини (например за посещение на психолог).

Подпомагането на емоционалното и физическото здраве на служителите трябва да дойде от ръководния екип. Когато мениджърите поставят служителите на първо място, допринасят за създаването на здравословна, позитивна и устойчива фирмена култура и среда, в която хората се чувстват оценени. Това от своя страна резултира върху тяхното представяне, връзката им с фирмата, удовлетвореността им и ефективността, с която работят. Респективно влияе на цялостните резултати на бизнеса.

Насърчавайте активности за по-добро здраве

Интересно проучване на Чикагския университет споделя, че хората, които преминават през проблеми, свързани с емоционалното здраве, могат да струват индиректно (т.е. заради намалена продуктивност, висок брой отсъствия, занижени резултати и др.) по $15 000 на година на една компания. От друга страна фирми, които отделят средства за менталното здраве на служителите си, изчисляват средна възвръщаемост на инвестицията (Return on investment) в размер на 4 долара за всеки 1 похарчен долар. 

На база на данните, можем да заключим, че компании, които инвестират в грижа за здравето на своите служители получават по-голям ROI и съответно по-добри резултати за цялостния бизнес. 

Инвестицията в случая, не винаги означава да се влагат огромни суми пари. Инициативи в тази насока дори могат да бъдат безплатни, например можете да насърчите отворената комуникация, което повишава доверието и свободното изразяване на мнение. Също така можете да внедрите практики като следобедна почивка за кратък сън или релаксираща йога веднъж седмично, да обособите зала или кът за медитация или пък да осигурите достъп до литература с полезни съвети за физическо и емоционално здраве.

Според Indeed.com компании, които внедряват такъв тип активности, измерват по високи нива на ангажираност, продуктивност и задържане на служителите си.

Подкрепяйте баланса между работата и личния живот

Платеният отпуск е задължителен за поддържане на добро ментално и физическо здраве. В минали години най-честите причини за едноседмичен отпуск са били или за семейна почивка или в случай на боледуване. Сега обаче взимането на почивен ден по най-различни причини е напълно обичайно, например за посещение при здравен специалист, грижа за болно дете, други лични нужди, като зад тях няма притеснение от страна на служителите, че ще има последици от ползването на отпуск.

Важен показател за баланса между работата и личния живот е времето, което хората прекарват за личните си нужди. По данни на Eurofound един от всеки трети служител в България работи по над 45 часа седмично, а 50% работят поне две съботи от всеки месец. Още по-предизвикателно е и за жените, особено за работещите по над 48 часа на седмица. По цифрите можем да заключим, че за голяма част от работещите у нас, времето за лични нужди е по-малко от полагаемото.

Именно тук идва ролята на работодателите, които трябва да съблюдават в каква степен е нарушен баланса между работата и личния живот и на база на това да регулират задълженията и сроковете и да предоставят по-гъвкави условия на своите служители. Ако вие като мениджър или собственик установите, че този баланс се нарушава често, може например да позволявате на служителите си да тръгват по-рано в някои от дните, за да нвземат децата си от градина или училище или пък да работят на половин работен ден веднъж месечно. По този начин, ще покажете, че оценявате тяхната отдаденост и им се доверявате, ще ги наградите, от което ще се чувстват по-удовлетворени и щастливи на работното си място.

Инвестицията в ментално здраве е инвестиция в бъдещето на бизнеса

2023 е годината, в коята със сигурност трябва да приоритизирате физическото и емоционално здраве на служителите си, ако искате те да бъдат удовлетворени и да се чувстват добре на работа. Намаляването на стреса и тревожността и предоставянето на възможност за лични грижи ще увеличи предимствата както за хората, така и за бизнеса ви. Колкото по-щастливи и удовлетворени са служителите ви, толкова по-отдадени ще са на своята работа, което пък ще повлияе и на цялостните резултати в бизнеса.

ehr-demo

Още полезни статии:

Какво е корпоративна култура и защо е важна за бизнеса

Здравословно работно място – 10 ползи за вашия бизнес

Какво искат служителте от работодателите си днес