raboteshta mayka

6 Съвета за връщане на работа след отпуск по майчинство

Връщането на работа след отпуск по майчинство може да е истинско предизвикателство. Но с някои съвети и правилна организация, можете да възобновите кариерата си, която сте поставили на пауза през изминалите една или две години и същевременно да бъдете възможно най-добрият родител за вашето дете.

Всяка майка иска да прекара време с новороденото си и да има възможност да бъде част от всеки един момент, в който то расте. Въпреки това, връщането на работа е момент, който до голяма степен е неизбежен и безспорно е много предизвикателен. Не само че прекарвате време разделени от вашето дете, но също така се сблъсквате с професионални проблеми, които изискват вашата концентрация и внимание. Това може да включва всичко, от адаптиране към работната среда и работното време до бързо възстановяване на знанията си по новите процеси, въведени по време на вашето отсъствие. 

Има няколко неща, обаче, които можете да направите за да преминете през този процес по-лесно. Подбрахме 6 полезни съвета, които да ви помогнат да преодолеете физическите и психологически затруднения, които възникват в края на вашия отпуск по майчинство и могат да ви помогнат да се върнете успешно на работното място.

1.Бъдете в течение със случващото се

Преди официално да приключи отпускът по майчинство, е добра идея да се информирате за събитията на работа. Въпреки че имате достатъчно грижи за вашето дете, във ваша полза ще е да сте в течение за случващото се в офиса. Така ще сте наясно с последните по-важни промени, преди официалното ви завръщане и ще си спестите неприятни изненади. Можете да се включите на няколко срещи или пък да отворите електронната си поща и да прочетете по-важните имейли. Ако пък имате и близък колега, който може да ви сподели последните новости, можете да си уговорите онлайн среща.

2.Поискайте гъвкаво работно време

Дори да се вълнувате да се върнете обратно към света на работещите, бързо ще си спомните, че старият ви график може да стопи огромна част от времето ви. След като знаете официалната дата, на която ще започнете работа отново, свържете се с мениджъра си, за да обсъдите евентуални промени в графика ви. Може да поискате гъвкаво работно време поне за първите няколко месеца от периода на адаптация.

Поддържането на баланс между работа и личен живот ще е още по-предизвикателен процес, след връщането ви от отпуск по майчинство и в полза за всички, би било да намерите възможно най-ефективен начин, по който да съчетавате всички ангажименти. Вариант е да работите определени часове от вкъщи или да пристигате по-късно в дни, в които трябва да оставите детето си при някого друг или на ясла. Обсъдете възможните варианти с вашия мениджър. Когато поставите фактите налице и обясните обстоятелствата, шансът да срещнете разбиране е много по-голям. Започнете този диалог преди да се върнете в офиса, за да постигнете взаимно съгласие. Това ще допринесе значително за поддържането на добри отношения с прекия ви ръководител.

3.Планирайте грижата за детето

След като сте прекарали последните две години у дома, вероятно сте изградили рутина с вашето дете. Когато се върнете на работа обаче, ще осъзнаете, че този график трябва да претърпи промени. За да улесните ежедневието си в този аспект, можете да създадете план за грижата на детето, който да ви помага да съчетавате по-лесно работата и личния ви живот. 

jena s kalendar, kyshta i chasovnik

Ако имате роднина или близък, на който можете да поверите грижите за детето, макар и за по 2-3 часа седмично, така освобождавате време в графика си. Алтернативен вариант може да е наемането на гледачка за няколко часа на седмица или в най-добрия случай записване на детска ясла или градина, в зависимост от възрастта на детето. Разбира се, това са обичайни практики, с които вярваме, всички майки са запознати, но тук ключовото е, да изградите график и да организирате времето си, спрямо отсъствието на детето.

В случай че компанията, за която работите може да осигури детска занималня в офиса или бавачка за тяхна сметка, можете да разговаряте с отговорните лица. Със сигурност няма да сте единствения родител, който би се възползвал от такова предимство.

4.Поемайте ангажираност с мярка

Работещите майки, чиито кариери са в динамични бизнес сфери, често се изправят пред изкушението да впрегнат цялата си сила в професионалните задължения. Добре е обаче, да подценявайте прехода към работния живот след отпускът по майчинство. Вместо това, опитайте се да поставите подходящи граници и да казвате „не“ когато е необходимо.

Изследванията показват, че жените имат 50% по-голяма вероятност да бъдат помолени да извършва „невидима работа“ в сравнение с мъжете и са по-склонни да я свършат доброволно. Въпреки че задачи като обучение на нови служители или административни роли са важни, те често могат да останат незабелязани и неоценени от мениджърите. Умението да запазите времето си извън работата е от съществено значение за предоставянето на грижи за децата и поддържането на психическото ви здраве. Ако се нуждаете от повече време, помощ или не можете да завършите конкретни задачи, обсъдете това с вашите ръководители и предложете възможно решение.

5.Създайте рутинa

Всеки професионалист има нужда от рутина, но тя става още по-важна, когато балансирате кариерата си и отглеждането на вашето дете. Като планирате кога да изпълнявате конкретни задачи както на работа, така и у дома, можете да отговаряте на нуждите и на двете страни в живота ви.

Използвайки седмичен календар например, можете да определите кой се занимава с приготвянето на храна, къпането и приспиването. След това можете да направите подобен план за подготовка на закуска, време за игри и водене на децата до детската градина. С помощта на опростени рутини, ще си спестите голяма доза напрежение всеки ден и ще освободите време за себе си, особено, ако има на кого да делегирате част от задачите от време на време.

6.Приложете плана в действие

След като сте създали план за рутината си, направете тест, за да видите как се вписва всичко във вашето ежедневие. Ако знаете, че трябва да напуснете в 8 часа сутринта, за да стигнете на работа навреме, уверете се, че спокойно можете да подготвите детето си за деня и същевременно да се погрижите и за себе си. 

Същото важи и за времето след работа. Може би ще ви се наложи да вземето детето от ясла или от баба или дядо или пък да отделите час за приготвяне на вечеря. Включете всички тези предвидени обстоятелства в графика си за деня, за да се уверите, че това ви дава реалистична представа за това, какво да очаквате след отпуск по майчинство. В случай, че усетите, че не смогвате с всичко, направете промени по плана си и с времето ще се научите да съвместявате задачите.

Често срещани предизвикателства и как да се справите с тях

Наясно сме, че на теория нещата звучат много по-лесно, отколкото са в действителност. Знаем, че много майки се изправят пред куп предизвикателства и съчетаването на двете роли – грижовен родител и отдаден служител е умение, което заслужава награда за принос в обществото. Въпреки, че може да си откраднете някой и друг съвет от шестте, споменати горе, ежедневието ще продължава да ви подлага на изпитания. В следващите редове ще ви споделим открито за някои от най-честите предизвикателства на работещите майки и съвети за справяне с тях.

Трудност във фокусирането

Освен липсата на сън, изследвания показват, че мозъкът на жените, които наскоро са станали майки се пренастройва за новата си роля на родител. Специалисти споделят, че функции като изпълнение на задачи, фокусиране и памет временно биват поставени на пауза, за сметка на други, като учене на нови звуци и сигнали, които правят бебетата, за да може майката да създаде по-дълбока връзка с новороденото.

jena i predmeti okolo glavata i

Този естествен физиологичен процес няма как да бъде избегнат. Но дори фактът, че сте наясно с него може да ви даде уверението, че е нормално да забравите да добавите среща във вашия календар или пък да ви се наложи да отделите два пъти повече време за да прегледате даден документ. Не бъдете твърде строги със себе си и знайте, че не сте сами, а всяка една майка преминава през това, особено през последния етап от бременността и първите месеци след раждане.

Липса на време

Не е изключено, а дори може и да се случва по-често отколкото предполагате, планът ви за деня да се наруши поради непредвидени обстоятелства. Понякога дори и да сте в режим работа, ще се хванете, че децата изяждат от вашето време дори и без прякото си присъствие. Например, може да стигнете до офиса 15 минути по-късно, защото точно на вратата детето ви е решило, че не иска да си обува обувките. Може да ви се наложи извънредно да тръгнете по-рано, ако учителката в детската градина ви се обади, че детето е вдигнало температура. Или пък ако още кърмите, не е изключено да трябва да прекъсвате работата си по няколко пъти през деня. Сигурни сме, че голяма част от майките ще се припознаят.

Ако работите от вкъщи, особено, когато малкото е болно, ще ви се налага да проверявате дали всичко е наред с детето и да полагате допълнително грижи, за да му създадете комфорт. В такива ситуации е важно и достатъчно да осъзнаете, че ще има моменти, в които трябва да обърнете повече внимание на детето, въпреки вътрешните угризения, но ще има и други, в които ще можете да се отдадете на работа си. Най-важното е да се стараете да не прегрявате или да се опитвате да свършите всичко, докарвайки се до трайно изтощение. 

Опитайте се да адаптирате очакванията си към това какво в действителност е постижимо във времето, с което разполагате. Ако сега работата по даден проект ви отнемат ден или два повече, отколкото преди да имате бебе, приемете фактите и адаптирайте графика си. Когато целите ви са постижими, няма да имате усещането за провал през цялото време. Напротив, ще се чувствате много по-удовлетворени от себе си и не забравяйте да празнувате малките победи. 

Преодоляване на чувството за вина

Имате ли разяждащото чувство, че сте ужасен родител, защото наистина се радвате да прекарате време с други възрастни и да използвате умствените си способности на работа? Това е напълно нормално и нещо, за което не трябва да се чувствате зле, затова се опитайте да промените нагласата си. Ако ходенето на работа ви зарежда и кара да се чувствате по-силни и значими, това е добре и за семейството ви. Жена, която ходи на работа и върши нещата, които я правят щастлива, ще е в полза не само на себе си, но и на хората около нея.

maika s bebe

Да не забравяме и че за много майки със сигурност е в сила правилото – качеството пред количеството. Може да имате повече енергия, за да бъдете най-добрата майка, когато не сте с бебето си 24/7. Използвайте възможността да направите моментите, прекарани с детето ви наистина значими, като например създадете дневна рутина. Определете време през деня, в което да се отдадете изцяло на вашето дете. Избягвайте да гледате телефона или лаптопа си по време на първото хранене сутрин и си откраднете няколко сладки прегръдки. Така ще се насладите на времето прекарано заедно и ще положите основите на един продуктивен ден на работа, без чувство на вина.

Заключение

Периодът, в който трябва да се върнете на работа след отпуск по майчинство е изпълнен с много физически и емоционални предизвикателства. Стресът е неизменна част от процеса и не можете напълно да го отстраните. Въпреки това, можете и трябва да бъдете толерантни най-вече към себе си и да не се осъждате, особено в първите седмици, а и понякога месеци. Просто помнете: вие правите това, което трябва да направите, за да успеете в ролята си на работа и в ролята си у дома. Няма да е лесно, но с времето ще се справите с всичко.

Още полезни статии:

Майчинство – право на ползване, продължителност, изчисляване, изплащане

Бащинството – право на ползване, продължителност, калкулиране, изплащане

Отпуск по майчинство от баба или дядо