ai hr instruementi - ehr

8 AI инструмента, които всеки HR специалист трябва да знае

Как изкуственият интелект значително може да подобри работата на отдел Човешки ресурси? Споделяме ви 8 AI HR инструмента, които можете да използвате в процеса на подбор на кадри и управление на персонала за да увеличите своята ефективност.

Инструментите за изкуствен интелект стават все по-разпространени във всяка една сфера на бизнеса и особено в областта на човешките ресурси. Използването на AI в HR не само оптимизира процесите и улеснява работата на специалистите, но и предоставя несравними предимства за бизнесите. От точни прогнози за подбора на таланти до подобрена адаптивност и персонализация, откриването на потенциал на AI в HR става ключов фактор за успешното управление на човешките ресурси в съвременната работна среда. 

Ако все още не сте започнали да използвате инструменти за изкуствен интелект в своята работа, ето някои AI платформи, които си струва да знаете.

Textio

Textio е инструмент, който помага на бизнесите в процеса на подбор на персонал. Чрез изкуствен интелект, платформата анализира езикови модели, прогнозира въздействието на различни фрази и предоставя данни, които служат за подобряване на текстовете в обявите за работа

Основната цел на Textio е да помогне на HR специалистите да пишат по-ефективни описания на позициите, като по този начин имат възможността да привличат по-голямо разнообразие от квалифицирани кандидати.

Основните функционалности на Textio включват:

 • Анализ на текстови данни: Textio може да анализира текстови данни като резюмета и автобиографии и да идентифицира кандидати, които са най-подходящи за конкретна позиция.
 • Писане на обяви за работа: Текстио може да помогне на HR специалистите да напишат по-ефективни обяви за работа, които ще привлекат вниманието на най-добрите кандидати.
 • Персонализиране на съобщения до кандидати: Платформата предлага и персонализиране на съобщения до кандидати, което увеличава шансовете за успешен подбор.

Attract

Attract е платформа за изкуствен интелект, която помага за намирането, привличането и наемането на най-добрите таланти за даден бизнес. Attract използва AI, за да анализира огромни количества данни, като CV-та и мотивационни писма, профили в социалните медии и профили в платформи за търсене на работа и да идентифицира кандидати, които са най-подходящи за конкретна позиция

Платформата помага на HR специалистите да персонализират съобщенията си до кандидати и да проследяват напредъка на кандидатите през процеса на подбор.

Основните функционалности на Attract включват:

 • AI Търсене: Откриване на профили на кандидати от над 40 социални платформи за секунди, чрез търсачка за изкуствен интелект.
 • Персонализиране на съобщения до кандидати: Платформата помага на HR специалистите да персонализират съобщенията си до кандидати, увеличавайки шансовете за успешен подбор.
 • Оптимизиране и проследяване: Следене и анализ на напредъка на кандидатите през процеса на подбор, което позволява вземане на информирани решения за това кои кандидати да бъдат наети.

Humantic

Humantic е AI софтуер, който помага на бизнесите да получат, анализират и използват обобщена информация, за да изградят профил на своите потенциални клиенти и да използват най-добрия подход, за да увеличат процента на реализирани продажби.

За целите на отдел Човешки ресурси, компанията е разработила модул за набиране на кадри – Humantic Talent и си служи с изкуствен интелект, за да анализира поведението на хората и да предоставя полезна информация и препоръки за подобряване на процеса на интервюиране и подбор на кандидати.

Основните функционалности на Humantic Talent включват:

 • DISC и Big 5 профилиране: Идентифициране на поведенческия и комуникационен стил на кандидатите, без предварително попълване на личностни тестове.
 • Дашборд за управление на кандидатите.
 • Създаване на профил на идеалния кандидат, спрямо изискванията за дадена позиция.
 • Персонализиране на комуникацията с кандидати.
 • Създаване на списъци с най-подходящите кандидати за дадена позиция.

Beamery

Beamery e платформа за набиране на кадри и управление на комуникацията с кандидати и служители. Beamery предлага комплексен набор от инструменти, проектирани да помогнат на бизнесите  да привличат, ангажират и задържат най-добрите таланти.

Платформата използва изкуствен интелект и аналитични данни за оптимизиране на процесите по набиране на персонал, създаване на съкратени списъци от най-подходящите кандидати за конкретна позиция и предоставяне на персонализирано преживяване на кандидатите. 

Основните функционалности на Beamery включват:

 • Подбор на кадри: Идентифициране, ангажиране и наемане на таланти с правилните умения и потенциал, което намалява времето и разходите за подбор.
 • Управление на таланти: Развитие на уменията на служителите и подпомагане на процеса на тяхното кариерно израстване в компанията, което подобрява нивата на задържане на служители.
 • Планиране на човешките ресурси: Създаване на по-прецизен план за работната сила, адаптиран към променящите се бизнес изисквания и приоритети, както и определяне на правилните моменти, в които да бъдат наемани нови служители.
 • Идентифициране и подобряване на уменията: Получаване на информация за набора от уменията, които притежава човешкият ресурс на бизнеса и кои от тях трябва да бъдат подобрени и развити.

Paradox

Paradox е чатбот платформа за подбор на кандидати и управление на комуникацията със служители, която работи с помощта на изкуствен интелект. 

Платформата автоматизира до 99% от процеса на наемане, с помощта на ATS (система за управление на кандидати) и CRM (система за управление на отношенията с клиентите). Paradox предоставя мобилно кандидатстване, автоматизирано пресяване на кадрите, планиране на срещи и интегриране на новоприети служители.

Основните функционалности на Paradox включват:

 • Управление на обяви за работа: Публикуване на обяви за работа през платформата на Paradox в над хиляда сайта.
 • Автоматизирани съобщения с кандидати: Без необходимост от използване на допълнителна платформа за комуникация. Кандидатите могат да започнат интервю чрез съобщения във Facebook Messenger, WhatsApp или чрез SMS.
 • Автоматизирано насрочване на интервюта: Синхронизирани предложения за удобен ден и час за интервю, спрямо графика на мениджъра.
 • Споделяне на видеa: Отговор на въпрос от страна на кандидата, който може да бъде записан под формата на видео и споделен в чат.
 • Подготовка и споделяне на оферта чрез системата: Създаване на персонализирана оферта към кандидати, с помощта на шаблони и приемане от страна на кандидата, само с няколко клика.

Leena

Leena е компания, която предоставя AI чатботове и виртуални асистенти, специализирани в областта на управлението на човешките ресурси. Базирана на многогодишен опит и разработки в областта на изкуствения интелект и HR-технологии, платформата създава решения, които подобряват ефективността и производителността на HR отделите и осигуряват по-добро преживяване на служителите, като улесняват достъпа до информация, от която се нуждаят. 

Целта на Leena е да помогне на предприятията да управляват човешките ресурси по-ефективно и да подобрят работата и продуктивността на техните служители.

Основните функционалности на Leena включват:

 • Виртуален HR помощник: Специално разработен AI помощник, който отговаря на HR-свързани въпроси от страна на служителите. Може да осигури информация за отпуски, заплати, осигуровки, фирмената политика и други HR процеси.
 • Оптимизация на процеси: Чрез използването на изкуствен интелект и автоматизация, порталът помага на HR специалистите да оптимизират процесите за отговор на запитвания, управление на отпуски, обработка на заявки за нови служители и други HR операции. Това подобрява ефективността и ускорява времето за реакция на екипа.
 • Подобрение на анализите: Leena събира данни от взаимодействията на служителите с виртуалния помощник и предоставя ценни анализи и статистики на HR специалистите. Това им помага да научат кои са най-често задаваните въпроси, предизвикателствата на служителите и подобрява процесите на база на получената информация.

Humu

Humu е AI платформа за ангажираност на служителите, задвижвана от изкуствен интелект, която използва принципи на поведенческата наука и алгоритми за машинно обучение, за да идентифицира модели в поведението на служителите.

Humu е проектирана да помага на бизнесите и HR специалистите да създават позитивна работна култура, подобряват ангажираността на служителите и осъществяват смислени промени в организацията така, че да предоставят възможности за развитие и израстване на своите служители.

Основните функционалности на Humu включват:

 • Анализ на хора: Платформата използва данни и анализ на хора, за да идентифицира модели и тенденции в поведението и настроението на служителите. Това помага на HR специалистите да получат по-добро разбиране за нуждите, предизвикателствата и предпочитанията на служителите.
 • Анкети за удовлетвореност на служителите: Humu позволява на бизнеса да провежда редовни анкети за удовлетвореност на служителите, за да разбере какво мислят за компанията, работата си и ръководството си.
 • 360 градусова обратна връзка: Платформата позволява на служителите да получават обратна връзка от колегите, ръководството и клиентите си. Това им помага да се развиват в кариерата си и да подобряват представянето си.
 • Инициативи за ангажираност на служителите: Humu помага на HR отделите да разработят и внедрят инициативи за ангажираност на служителите, за да повишат тяхната мотивация и удовлетвореност от работата. Това повишава продуктивността и задържане на персонала.

Effy

Effy е AI софтуер за управление на представянето на служителите, който помага на мениджърите и HR специалистите да създават високопроизводителни екипи.

Задвижвана от изкуствен интелект, платформата прави оценка на работната ефективност и осигурява готови за използване шаблони и отчети, чрез които специалистите от отдел Човешки ресурси могат бързо и удобно да извлекат полезна информация за служителите и тяхното представяне.

Основните функционалности на Effy включват:

 • 360-градусови оценки на представянето: Получаване на подробен анализ и заключения от данни, генериран чрез изкуствен интелект за всяка стъпка от процеса на оценка.
 • Темплейти базарини на научни данни: Повече от 20 въпросника, създадени и валидирани от експерти в областта.
 • Избор и управление на оценките: Потребителите имат възможност да създават различни видове оценки – самооценки, оценки от мениджъри, оценки от колеги и оценки от подчинени.
 • Персонализиране на оценките: Effy предоставя възможност за създаване на персонализирана оценка в зависимост от нуждите на бизнеса. Това може да включва оценки за измерване на работната ефективност, развитието на служителите и нивото на производителност на отделите.

Дигитализация с помощта на eHR

Ако все още не сте въвели иновативни решения в работата на вашия HR отдел и търсите платформа, която да пасва на вашите нужди, ние ви предлагаме решение, което е съобразено с българското законодателство и нуждите на бизнесите в България.

еHR e онлайн система за управление на електронни трудови досиета, която прави всички процеси по създаване, споделяне и подписване на документи от трудовото законодателство електронни и спестява ресурси и ценно време на HR специалистите.

ehr-bulgaria

Ако желаете да научите повече за eHR, можете да заявите демо на продукта с представител на нашия екип.

Кажете да на иновацията

Инструментите, задвижвани от изкуствен интелект присъстват в нашето ежедневие и намират все по-широко приложение във всяка една сфера от бизнеса и живота. Ако искате да бъдете конкурентоспособни и да използвате наличните си ресурси там, където носят най-добри резултати, със сигурност си струва да обмислите автоматизация на процеси, които могат да бъдат извършвани от AI машини и то за секунди. Направете следващата крачка в бизнеса си и кажете „да“ на иновацията.

Още полезни статии:

Планиране на човешките ресурси – всичко, което трябва да знаете

Какво искат служителте от работодателите си днес

Поколение Z – Ето как да ги привлечете към екипа си